13 jun

Formule update: Zó reken je uit hoe oud je hond is in mensenjaren

Klinkt bekend? Één hondenjaar is gelijk aan zeven mensenjaren, nou er is nu gebleken dat dit niet te klopt. Er bestaat een nieuwe formule ontwikkeld voor labradors.

De ouderwetse rekensom die de mensen kennen omtrent de ‘mensenleeftijd’ van de hond, is onjuist. Dat ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse ‘Dog Aging Project’. Zij hebben het uit het verouderingsproces van labradors geconcludeerd dat honden in hun eerste levensjaren sneller verouderen dan ten opzichte van de latere leeftijd.

Verouderingsproces

Het is namelijk zo dat een puppy na zeven weken al tanden krijgt en bij een mens is dat bij negen maanden pas. Wanneer de hond tien maanden is, zit hij al in de puberteit. In zijn derde levensjaar is de hond in mensenleeftijd zelfs al bijna vijftig! Daarna gaat het verouderingsproces veel trager en wordt de hond op zijn twaalfde levensjaar ‘pas’ zeventig.

Dit is de reden waarom het onjuist is om de leeftijd van je hond simpelweg met zeven te vermenigvuldigen. Dierenarts Marnix Lamberts bevestigt dit. “Het is veel te makkelijk om zo te rekenen. Het verouderingsproces van honden is een lijn die afvlakt. De nieuwe formule klinkt mij dan ook logischer in de oren”.

Moderne tool

Wil je nu toch graag weten hoe oud je hond in mensenjaren is? De Amerikaanse wetenschappers hebben een andere formule ontwikkeld om dichter bij de ware leeftijd van je hond te komen. Als je de leeftijd van je hond invult in de tool onder aan deze pagina, kun je het ontdekken.

Side note: de formule is in gebaseerd op labradors. In theorie zou je andere hondensoorten ook kunnen berekenen, maar houd dan wel rekening mee dat het ene ras ouder wordt dan het andere. Aldus Lamberts.

“Over het algemeen geldt: hoe kleiner de hond, hoe langer hij leeft. Grote honden overlijden vaak eerder. Daarnaast spelen ook genetische factoren en welvaartsziektes mee in de leeftijd”, legt de dierenarts uit.

Add Your Comment