Naast voeding, beweging en uiterlijke verzorging heeft jouw hond ook sociale zorg nodig. Je hond heeft een sterke behoefte aan een gevoel van veiligheid, gewoon dat ze een deel uit kunnen maken van een groep en dat ze gesnapt en gerespecteerd worden. Met affectie kun je dit perfect aan hen overbrengen. Daarbij is affectie van belang en een toffe manier voor het belonen van je hond.
Net als mensen hebben honden ook een overvloedig emotioneel leven. Honden kunnen blij, angstig, boos, bang, vrolijk, verdrietig, onzeker, eenzaam of opgewonden zijn en hebben daarbij een eigen manier om die emoties met anderen te communiceren. Hiermee wordt het nog belangrijker dat we de hondentaal gaan verstaan. De manier van communiceren kun je het beste door middel van aaien doen, elke manier van aaien vertelt jouw hond een andere boodschap! De hond reageert daar op, daarom is het zo relevant affectie op een gepaste te geven.
Rustig opbouwen
Wanneer je een hond wilt aaien, ga dan eerst goed checken of hij/zij zelf wel kalm is, ontspannen en klaar daarvoor is. Stel dat de hond onzeker zou zijn kan hij zeer veel baat hebben bij wat meer affectie. Zo wennen honden aan datgene wat hen doet ontspannen, namelijk dat ze op een veilige en vriendelijke manier worden aangeraakt. Daarom zul je er eerst voor moeten zorgen dat de hond openstaat voor affectie/contact, je kunt de hond eens rustig aan je hand laten snuffelen en dan kun je vervolgens beginnen met aaien. Side note: Let er wel op dat hij je bespringt, want dat zou hem dan belonen voor hyperactiviteit of dominerend gedrag.
Observeer de hond goed, reageert hij bijvoorbeeld met hijgen, gapen of likt hij zijn lippen af? Dan kan hij zich niet helemaal ontspannen. Beter neem je op dat moment een stapje terug doen. Zijn z’n oren en z’n staart relaxed en gaat hij rustig zitten, liggen of tilt hij zijn pootje op? Dan vertelt hij jou: ga je gang! De hond is dan bereid geaaid te worden en dit doe je dan met lange, kalme halen.
Een veilige toenadering
Dit kun je doen op een manier dat de hond je handen goed kan zien. Zo kun je vervolgens gaan aaien in de nek, langs de zijkant en ook achter de oren is een niet-bedreigende manier van affectie en de meeste honden vinden dit super lekker! Een aai op de zijkant is voor de hond een fijne manier van aaien en betekent: wij zijn kameraden. Aaien over de rug betekent: let’s play! Een Aai rondom de bek en oren vinden veel honden heerlijk en het betekent: respect. Wanneer de hond zijn buik laat zien staat hij helemaal open om vertroeteld te worden, veel aaien dus over die buik! Als je hem dan aait op zijn borst wordt zijn gevoel pas echt hemels.
Op de kop aaien een no-go?
Bij een aai op de kop van de hond is dit bij veel honden nogal overweldigen. Een hand bovenop de kop betekent: Ik heb de controle over jou. Hoewel veel mensen denken dat het ‘onderdrukken’ van een hond de bedoeling is, schiet je hier weinig mee op. Want het wel degelijk van groot belang dat je een goede band met je hond schept op basis van vertrouwen, vriendschap en respect. Bekijk het vanuit de hond zijn perspectief en benader hem op een manier die voor hem veilig zou voelen. Aaien over zijn kop kan maar niet om mee te beginnen en vooral niet bij honden die je niet kent of al onzeker zijn.
Liever niet knuffelen: Praat het liefst!
We vinden onze honden altijd zó schattig dat we ze een dikke knuffel willen geven. Je wilt toch dat jouw hond zich geliefd voelt. Super attent bedoelt natuurlijk, maar hier zit jouw hond niet altijd op te wachten en begrijpt er dan ook weinig van. Het is onveilig en de hond kan hier onverwachts op gaan reageren. Het eerste verdedigingsmechanisme van een hond zijn niet de tanden, maar de mogelijkheid om weg te kunnen rennen. Omhelzen kan dus voor hem/haar als gevangen worden ervaren, omdat hij zich dan niet kan bewegen en dat veroorzaakt angst en stress. Of ‘knuffelen’ door zijn voorpoten op jou schouders te leggen, niet doen! Dit betekent: ik ben de baas over jou. Dat wil de hond niet eens en raakt eerder hiervan in de war. Houd die omhelzing dus maar voor je vriend(in) en je kinderen, de hond houdt het bij aaien!
“De kans dat iemand onverwachts in zijn of haar gezicht wordt gebeten door een hond is veel groter wanneer de hond geknuffeld wordt.”
Ook is praten een bijna net zo belangrijk aspect van warmte en affectie! Laat een angstige hond relaxen of temper een drukke hond. Maar kijk daarvoor eerst even naar je eigen gemoedstoestand: voel je je gespannen of bang, dan pikt de hond dat op uit je stemgeluid. Zorg dat je zelf op je gemak bent en klets er lekker op los tegen je hond!
Do’s:
- Rustig aaien
- Zijkanten en in de nek
- Praten tegen de hond
Dont’s:
- Van bovenaf benaderen (handen in gezichtsveld)
- Knuffelen
- ruw aaien / onbeheerst reageren
Wil je jouw hond wat extra liefde geven? Boek dan een afspraak in bij “Your Favorite Dog Walker” en meld je aan, Anne is een lieve hondenuitlater en oppasser die voor de uurtjes dat jij er even niet kunt zijn jouw hond wel een belevenis kan meegeven. Je hond hoeft zich nooit meer eenzaam te voelen!
Boek hier een terugbelverzoek in.